Afgelopen vrijdag mocht het KiNG bekerteam opnieuw haar opwachting maken in de NBSB-beker. Pas 1 seizoen werd er eerder deelgenomen aan dit bekertoernooi. Vorig seizoen ging het op de valreep fout tegen EGS en dit seizoen is het team erop gebrand om revanche te gaan nemen.
Om het resultaat van vorig seizoen te overtreffen zal het team echtere 4 verschillende rondes moeten winnen. Om te beginnen met een thuiswedstrijd tegen nieuwe club; Litho Knights. Ik heb mezelf laten vertellen dat deze club voort is gekomen uit een groep werknemers van ASML. Een internationaal team, met als gevolg dus ook eens nieuwe gezichten als tegenstander. Wat alleen maar leuk is voor de verandering.
Wat we konden verwachten van dit team was echter lastig in te schatten, dus we moesten ons uiterste best gaan doen om deze eerste horde te nemen.
En zo begon Mark Clijsen op bord 3 zijn reis. Al snel mocht hij een pion extra bijschrijven in het centrum van het bord. Een bekend pionoffer, aldus Clijsen hemzelf. Hoe de witte tegenstander ermee omging was echter wat minder bekend. Bij het Frans staat toch juist het centrum vast? Nou die van Clijsen niet, met grof geweld brak hij erdoorheen en zowaar gingen de pionnen twee rangen naar voren. Het paard en loper van wit kwamen in de problemen en raakten verzeild in een vork. Niet veel later kon Clijsen dan ook een zijn eerste biertje bijschrijven en ook een punt natuurlijk.
Op bord 4 was het Thomas Kaufmann die voor een tegengestelde rokade ging en snel zijn f, g en h pion naar voren stuurde. De Litho Knight van zwart moest zich daardoor genoodzaakt voelen om op h7 zijn verblijf te gaan zoeken. Troosteloos in de hoek, achter de koning verscholen. Materialistisch hield zwart het lang gelijk, maar de mis coördinatie moest toch een keer zijn tol gaan eisen dacht iedereen? En zowaar wist Thomas zijn paard op e7 te offeren. Indien er werd gepakt zou de dame een aantal zetten later het bord verlaten, waardoor de tegenstander graag toch het paard nog maar op het bord liet staan. Gevolg? Ook hier een vork, maar dan op twee torens. Een pion en een kwaliteit meer was meer dan voldoende voor Thomas om vervolgens het punt binnen te halen.
2-0 voor, nog een halfje te gaan en de kwartfinale zou bereikt zijn.
Dat lijkt me een uitgelegen kans voor Mark Haast. Mark zette rustig zijn opening op en deed niet al te veel geks, zoals we van hem gewend zijn. Zijn tegenstander bleek echter een speler die graag het hakken en zagen van het schaakspel opzocht, wat in dit geval er al snel toe leidde dat het bord openbrak en dat Mark zijn koning bezoek kreeg van een pion op f7. Aanvallen is de beste verdediging werd ook wel eens gezegd, maar in dit geval was de restverdediging hier net zo goed op orde als die van Ajax. Geen tegenstander meer te bekennen in de achterhoede, waarna Mark hard counterde en met de zet Ph2# de partij deed beëindigen.
Ten slotte speelde Jordy met wit op bord 2. Na 5 zetten waren beide spelers al out of book en waren er genoeg lines te berekenen omtrent het sterke (of toch kwetsbare?) zwarte paard op d4. Genoeg tijd werd er gespendeerd in de opening en zwart deed er alles aan om het paard daar te behouden. Een pion op c5, een loper op g7 en een dame op b6 gaven de nodige ondersteuning. Na deze laatste zet, moest wit zelfs noodgedwongen het lelijk Tb1 spelen om de b2 pion niet te verliezen. Zo dacht wit althans. Tb1 dekte niet alleen de pion, maar bereidde tevens de zet b2-b4 voor. Een zet die de partij meteen drastisch liet kantelen. Door middel van een tactische wending moest zwart zijn dame en een pion geven tegen een toren en loper. Lang bleef zwart genoeg complicaties zoeken, die hij zeer creatief wist te vinden, maar Jordy liet zich niet meer gek maken. De dame werd terug gegeven en een eindspel met een kwaliteit was voldoende om ook hier het punt bij te schrijven.
En zo werd de eerste horde genomen. Een 4-0 overwinning op het debuterende Litho Knights. Op naar de volgende ronde!