KiNG 1 zegeviert in dramatische tweede match van het seizoen tegen CSV 1 in Capelle!

Geschreven door Jordy Schouten op 15 oktober 2024
Categorieën

Geschreven voor Cees IJzermans

Zaterdag 12 oktober. De lucht boven Capelle aan den IJssel dreigde even donker te worden als de strijd die die dag zou losbarsten tussen KiNG 1 en CSV 1. Vanuit verschillende richtingen naderden we Capelle met een missie: de eerste uitwedstrijd van het seizoen winnen en de toon zetten voor een succesvol schaakseizoen. Terwijl sommige spelers kalm arriveerden, gaf Cees een voorproefje van wat de dag zou brengen door met zijn auto over een vluchtheuvel te razen alsof hij meedeed aan de Dakar Rally. Een stormachtige start voor wat een gedenkwaardige schaakclash zou worden.

Een roerige openingsfase

De eerste schermutselingen op het slagveld leverden gemengde resultaten op. Robin op bord 6 was de eerste die remise speelde tegen Mark Vermeer. Zijn tegenstander, spelend met wit, leek vanaf het begin niet echt geïnteresseerd in winnen en bood na slechts 17 zetten remise aan. Robin, altijd correct, accepteerde het aanbod, al was het duidelijk dat zijn tegenstander vooral geen zin had in een gevecht. De stand: ½ - ½.

Op bord 3 was het Cees die een blunder van zijn tegenstander, Mark Trimp, genadeloos afstrafte. Wat leek op een winnende zet van de tegenstander, bleek een illusie. Met een paar vernietigende zetten veegde Cees hem van het bord. Ondanks de snuffelende excuses van zijn verkouden tegenstander, liet Cees geen ruimte voor medelijden. KiNG 1 kwam hiermee op een voorsprong van ½ - 1½.

Op bord 2 stond Jordy tegenover Paul Schrama, een witspeler die na 14 zetten genoeg had gezien. "Alles is theorie," zei hij, en bood remise aan. Jordy, altijd bereid om het spel zijn gang te laten gaan, accepteerde de vreedzame uitkomst, hoewel hij het gevoel had dat er veel meer in had gezeten. De stand: 1 - 2 in het voordeel van KiNG 1.

Op bord 5 vocht Clijsen een strategisch duel uit met Jan Peter Bogers. Lang leek de partij op een gelijkspel af te stevenen, maar Clijsen miste een cruciale zet met zijn dame die hem groot voordeel had kunnen opleveren. Tot zijn verdriet moest hij berusten in een remise. De teleurstelling was groot, en Clijsen kon zijn emoties maar moeilijk bedwingen. De stand: 1½ - 2½ voor KiNG 1.

Dramatische wendingen op bord 7

Janko, op bord 7, bevond zich in een slopende strijd met Vince Ramak. Hij had zeker kans op remise, maar koos in het eindspel voor de verkeerde afruil. Zijn tegenstander zag zijn kans en met verbonden vrijpionnen overrompelde hij Janko. Een harde klap, want hiermee kwam CSV weer op gelijke hoogte: 2½ - 2½.

De eindstrijd begint

Met de stand op 2½ - 2½ waren alle ogen gericht op de laatste drie borden: Justin op bord 4, Eric op bord 8, en Alik op bord 1. De spanning steeg, de tijd tikte door, en het lot van de wedstrijd hing aan een zijden draadje.

Op bord 8 stond Eric tegenover Brett Ramak, en hoewel zijn tegenstander in een verloren stelling remise aanbood, antwoordde Eric met zijn kenmerkende Brabantse tongval: "da dag ik nie menneke," terwijl hij kalm het bord domineerde. Met koelbloedige precisie sloeg Eric stuk na stuk van het bord, totdat zijn tegenstander niets meer had om mee te vechten. Eric's overtuigende overwinning bracht KiNG 1 weer op voorsprong: 2½ - 3½.

Op bord 1 werd Alik in een meedogenloze strijd verwikkeld met Leon Koster. Ondanks dappere pogingen om zijn positie te versterken, slaagde Leon erin om Alik’s paard op briljante wijze in te sluiten met zijn loper. Alik, gevangen in een onmogelijke stelling, moest uiteindelijk de vlag strijken, waardoor CSV nog hoop koesterde. De stand werd 3½ - 3½.

Man van de match: Justin met een meesterlijk slot

Het hele team keek nu naar bord 4, waar Justin de beslissende partij speelde tegen Reinoud Segers. De spanning was om te snijden, maar Justin was ijzig kalm. Zijn broodtrommel stond glimmend op tafel, mooier dan die van zijn tegenstander, en dat bleek een voorbode voor wat komen ging. Hij stond al goed, maar besloot het spel nog complexer te maken toen zijn tegenstander in tijdnood kwam. Justin leek zichzelf bijna te truken, maar net op tijd vond hij een zieke truc: een dameoffer van ongekende schoonheid. Hij won niet alleen het punt, maar het hele huis. Een magistrale prestatie die KiNG 1 het winnende punt opleverde!

Eindstand: 3½ - 4½ voor KiNG 1!

Met een zwaarbevochten overwinning keerden we tevreden huiswaarts. Maar de volgende uitdaging staat al te wachten. Op 9 november 2024 om 13:00 uur in de Boomtak nemen we het op tegen Venlo 1. Deze Limburgse reuzen, vaak versterkt door Duitse spelers, zullen ongetwijfeld in groten getale opkomen dagen. Maar kan de afstand naar Tilburg hen parten spelen? Zullen wij, als David, onze Goliath weten te verslaan? Of zal Venlo 1 in de Boomtak worden opgeknoopt aan de hoogste boom? Komt dat zien en beleef het mee – de ultieme schaakstrijd tussen moed en macht!

De beslissende stelling:

Dg6 werd gespeeld, wat meteen verloor na het mooie Dxd4+!

Het had ook heel anders kunnen aflopen. 1. Th8+, Kxh8 2.Pg6 gevolgd door Dxd5+ was een hopeloze situatie geworden.

Alle uitslagen: